Zonder jou was ik er nooit geweest

Wie ontbreekt nog in je verhaal? vraag ik een deelnemer. -stilte- Mijn vader? Het paard dat de gehele inleiding weggericht stond achterin de bak draait zich resoluut om en voegt zich bij ons. Daar gaan we naar kijken zeg ik en de deelnemer gaat de bak in. Het paard neemt direct zijn eerste stelling weer in. De deelnemer kijkt naar het weggerichte paard. Dit is precies hoe het is, zegt de deelnemer, hij is er nooit voor me. Verdriet. Na een tijdje geef ik haar de zin die in mijn gedachten spookt: “en zonder jou was ik er nooit geweest, ik heb tenminste het leven van jou gekregen”. De deelnemer ontspant op deze zin en het paard draait zich om. Dan vraag ik haar ook om te draaien en haar eigen leven tegemoet te zien. Het paard voegt zich achter haar en er verschijnt een rode blos op haar wangen.

# samenvatting systemische paardencoaching