Leiderschap met paarden

Tijdens een training ‘Leiderschap met paarden’ reflecteer je in de interactie met een paard op jouw rol van leidinggevende. Diverse oefeningen en werkvormen dagen je uit te onderzoeken en te experimenteren met leiderschap en individuele talenten. Kennis van en inzicht in leiderschap ontwikkel je voornamelijk door te beleven en te doen. De unieke diepgang van de training biedt een waardevolle investering in het leiderschap van je organisatie, los of als aanvulling op een Management Development-traject of talentenprogramma. De samenstelling van de training wordt bepaald aan de hand van de wensen van de opdrachtgever en de deelnemers.

  • Deze training kan op zichzelf staan of onderdeel uitmaken van een (ontwikkel)programma.
  • Duur van de training is 1 tot 2 dagdelen.
  • De training kan gecombineerd worden met een team-oefening.
  • De training kan op verschillende locaties in Nederland plaatsvinden.
  • Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

Je bent leider

omdat je gevolgd

wordt.


Natuurlijk leiderschap – gespiegeld door een paard

In de paardenkudde heeft dát paard de leiding, waarvan de kudde weet dat als zij haar volgen dat ze de grootste garantie op overleven hebben. Het leidende paard wordt niet aangenomen op die functie, maar het wordt automatisch gevolgd door de rest op het moment dat het een initiatief neemt. Het leidende paard is dus leider omdat het gevolgd wordt. Zij werkt nauw samen met de leidhengst die, vanuit een andere positie zijn natuurlijk leiderschap inzet om de kudde te beschermen en bij elkaar te houden.

Ondanks dat wij wel aangenomen worden op functies en daarmee een zekere taak of invloed krijgen, maakt natuurlijk leiderschap je functie uiteindelijk een stuk gemakkelijker. Ook voor mensen geldt dat zij gevoelig zijn voor natuurlijk leiderschap, waarbij verbinding, vertrouwen, duidelijkheid en groepsbelang belangrijke sleutelwoorden zijn.

Paléo Paardencoaching ontwikkelde verschillende werkvormen waarbij je als deelnemer voelt en ervaart welke positie bij je past en wanneer je in je eigen kracht staat. Deze persoonlijke kracht hangt nauw samen met natuurlijk leiderschap. Het paard zal je precies spiegelen wanneer het je gewillig volgt of toch liever de leiding overneemt. Het resultaat is een versneld inzicht in je eigenheid, talenten en valkuilen in (persoonlijk / natuurlijk) leiderschap.

DSC03141


Werkwijze

De concrete inhoud van de training wordt bepaald aan de hand van een intake-gesprek met de opdrachtgever. Hiermee wordt beoogt dat deze aansluit op de leerbehoefte van de deelnemers. Daarbij wordt ook bepaald hoe ‘diep’ de reflecties mogen gaan. Tijdens de training worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld.
De deelnemers worden gestimuleerd om uit de ‘comfort zone’ te stappen en nieuwe manieren van sturen, communiceren en leiding geven uit te proberen. Ervaring met paarden of paardrijden is niet relevant. Alle oefeningen worden vanaf de grond, dus naast het paard uitgevoerd.


Resultaten

Te verwachten resultaten:

  • Verdiepend zelfinzicht in jouw rol als leidinggevende: je eigenheid, talenten, valkuilen en jouw plek;
  • Contact met authentieke kracht om de regie te pakken en sturing te geven aan de ander;
  • Inzicht in het effect van jouw handelen op het gedrag van je medewerkers;
  • Aanknopingspunten voor verbinding binnen eigen management team, met ieders eigen unieke competenties en talenten.

Combinatie-programma’s

Een Management Drives test resulteert in een persoonlijk profiel dat inzicht geeft in je drijfveren, je eigen kracht, je potentie en je persoonlijke stijl van leidinggeven.

Met een plenaire bespreking van de profielen creëer je een gemeenschappelijke taal en maak je verbinding. Met de paarden brengen we een praktijk- en ervaringsgerichte verdieping van de profielen.